Bli jour- och familjehem
Vi söker varma, trygga och omsorgsfulla jour- och familjehem. Har ni tid och engagemang att göra skillnad i en ung människas liv, då är ni varmt välkomna att göra en förfrågan hos oss på Compass.
Bli jour- och familjehem
Det finns barn och unga som av olika anledningar inte kan bo kvar hos sina föräldrar. Därför finns jour- och familjehem. När barnet eller den unge bor i jour- eller familjehemmet fortsätter vanligtvis hen att ha kontakt med sina föräldrar, syskon och övrig släkt. Som jour- eller familjehem får du ersättning i form av en arvodes- och en omkostnadsdel. Detta är en kompensation för den tid och de utlägg som uppdraget kräver.
Utdrag ur socialregistret i den kommun där du är folkbokförd. Har du/ni varit folkbokförda i en annan komun under de senaste fem (5) åren så ska även utdrag ur socialregistret i den kommunen beställas.
Utdrag avseende förekomst hos Försäkringskassan. Uppge att du behöver intyget för att du vill bli familjehem.
Utdrag ur Polismyndighetens misstanke- och belastningsregister. Klicka här för att läsa mer om hur du går tillväga.
Utdrag ur Kronofogdens databas. Ni kan kontakta Kronofogden på 0771-73 73 00 så hjälper de dig vidare. Uppge att du behöver utdraget för att du vill bli familjehem.
Utdrag från Transportstyrelsen. Klicka här för att läsa mer om hur du går tillväga.
Att vara familjehem
Familjehem är vanliga familjer som tar hand om barn och unga som inte kan bo hos sina föräldrar. Vi på Compass välkomnar alla typer familjer och bakgrunder oavsett kön, sexuelläggning och nationalitet. Du kan bo i villa på landet eller i en lägenhet mitt i stan, vara gift, sambo eller ensamstående, ha egna barn eller inga barn. Det som krävs är en trygg och stabil livssituation, tid och engagemang liksom ett känslomässigt utrymme för att ta hand om någon annans barn.
Att vara jourhem
Jourhem innebär att man tar emot ett barn eller en ung person under en begränsad tid, ofta i väntan på familjehem. Jourhem tar emot barn och unga i ett akut läge och inflyttning kan gå snabbt med bara några timmars varsel. Under tiden barnet eller den unge bor i jourhemmet utreder socialtjänsten hens behov och situation.
Grundförutsättningar för att bli jour- eller familjehem
Nedan grundförutsättningar krävs för att bli familje- eller jourhem:
- En trygg och stabil livssituation
- Tid, engagemang och känslomässigt utrymme för ett barn eller ungdom
- Att barnet eller ungdomen kan erbjudas ett eget rum med fönster
- Att ekonomin är stabil
- Att man inte är arbetslös eller långtidssjukskriven
- Att det finns ett tryggt och stabilt nätverk
- Att det finns erfarenhet av barn och unga, egna eller andras
- Att man talar och förstår svenska
Så här går det till att bli jour och familjehem på Compass Individ och Familj
Intresseanmälan
Ni hittar våra kontaktuppgifter på vår hemsida www.ciof.se om ni vill göra en intresseanmälan alt så kan ni kontakta oss via Familjehemsbanken eller Alla Familjehem. Det går även fint att ringa oss.
Första kontakten
När intresseanmälan är gjord ringer vi upp er så snart vi har möjlighet. Om ni vill veta mer om processen att bli jour- eller familjehem, Compass verksamhet, hur vi arbetar, uppdraget mm, bokar vi in ett teamsmöte. Under teamsmötet har ni/vi möjlighet att ställa fördjupande frågor, presentera er/ oss, prata om förväntningar, förutsättningar osv. Om det finns ett samförstånd att gå vidare i processen bokar vi in ett första hembesök.
Är ni fortfarande intresserade av att bli jour-eller familjehem efter det första telefonsamtalet går ni vidare till nästa viktiga steg i processen – Inför första hembesöket.
Inför första hembesöket
Uppdragsavtal: Vi mejlar er uppdragsavtalet mellan Compass och er för genomläsning samt de ekonomiska riktlinjerna enligt SKR.
BRA-fam: Vi mejlar er materialet BRA-fam som är ett initialt bedömningsinstrument som Socialstyrelsen tagit fram. Vi ber er att besvara frågorna i lugn och ro inför besöket varefter ni returnerar svarsformuläret/en till oss inför första besöket. Om det uppkommer några funderingar så tveka inte att kontakta oss. Vi går tillsammans genom frågorna och svaren vid vårt första besök.
Referens: Vid hembesöket lämnar ni en professionell referens per vuxen i hushållet. Det kan vara en person som känner er från arbetslivet, exempelvis er nuvarande eller tidigare chef eller kollega. Vidare lämnar ni en referens per vuxen från nätverket. Om ni haft placeringar tidigare önskar vi inhämta en referens från senast ansvarig handläggare.
Registerutdrag: Vi ber er beställa misstanke- och belastningsregister från polisen för alla i hushållet som är över 15 år. Där utöver register från försäkringskassan, socialregistret, kronofogdemyndigheten och transportstyrelsen för er som jour- och familjehemsföräldrar.
Polisen: Gå in på https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/ och begär registerutdrag: Arbete på HVB-hem (familjehem) (442.7). Gör du en digital beställning kan utdraget skickas direkt till Compass Individ och familj. Ange då c/o Compass Individ och Familj, Industrigatan 83, 252 32 Helsingborg.
Socialregister: Kontakta socialförvaltningen (receptionen) i din kommun och be om ett utdrag ur socialregistret på er.
Kronofogden: Ring 0771-73 73 00 eller mejla kontakt@kronofogden.se och begär ett skriftligt utdrag ur registret på alla vuxna i hushållet. Kom ihåg att meddela namn, personnummer och postadress om du mejlar.
Transportstyrelsen: Ring 0771-81 81 81 och begär ett skriftligt utdrag ur LOB-registret för alla vuxna i hushållet. Ni kan även skicka en begäran om LOB-utdrag till: Transportstyrelsen, 701 88 Örebro eller kontakta dem via kontaktformuläret på deras hemsida: https://www.transportstyrelsen.se/sv/kontaktformular/kontakt—korkortsfragor/
Försäkringskassan: Ring 0771–524 524 och begär ett intyg över utbetald sjukpenning och sjukersättning under de senaste fem åren för de vuxna i hushållet.
OBS! Öppna INTE registerutdragen när de skickats hem till er, vi öppnar dem tillsammans vid första hembesöket.
Vi kommer att boka tid för hembesök så snart vi har möjlighet.
Första hembesöket (cirka två timmar)
Vi är oftast två från Compass Individ och Familj som kommer hem till er vid första besöket. Vi öppnar registerutdragen och går igenom BRA-fam-materialet tillsammans. Ni lämnar referenser som vi kommer att kontakta efter besöket. Vi går igenom uppdragsavtalet mellan oss och er samt riktlinjerna för ekonomisk ersättning.
En första bedömning
Efter genomgång av registerutdrag, BRA-fam och referentsamtal gör vi en första generell bedömning av er. Om vi bedömer att kartläggningsprocessen ska fortsätta bokas det in kommande möten. I de fall ni tidigare blivit utredda önskar vi att ni delar utredningen med oss, så att vi kan göra en bedömning om vi endast behöver komplettera denna eller om vi behöver göra en ny utredning.
Om vi väljer att inte gå vidare med intervjuer, informeras ni om detta samt skälen.
Andra hembesöket / (cirka 2-4 timmar)– halvstrukturerad intervju
Det andra mötet sker hemma hos er där vi har enskilda intervjuer med er som föräldrar i hushållet enligt Kälvestensmetoden. Intervjun innehåller två delar, en del om er tidigare historia och en del om era nuvarande relationer i familjen. Om ni nyligen gjort en utredning via en annan aktör ställer vi kompletterande frågor utifrån denna. Ni skriver på ett medgivandedokument om att vi får dela er utredning till uppdragsgivare i samband med matchning, föra minnesanteckningar och dela notiser om er familj på Familjehemsbanken och Alla Familjehem.
Intervju med biologiska barn
Vid det andra hembesöket efter att de vuxna i hushållet intervjuats samtalar vi även med de biologiska barnen. Vi pratar med dem utifrån deras tankar kring att ett annat barn kan komma att flytta in hos er och deras känslor inför detta.
Vid behov bokas ytterligare hembesök eller digitala möten in.
Återkoppling
Det samlade underlaget från intervjuerna alt de kompletterande frågorna med er i familjen sammanställs i en familjehemsutredning och skickas till er för faktagranskning. Om ni anser att underlaget stämmer i sak, kommer ni nu att ingå i Compass Individ och Familjs familjehemsbank. Vid behov kan vi behöva komplettera utredningen med vinjetter för att få en större kännedom om era styrkor liksom ert handledningsbehov. Ni får även i uppgift att göra er egen familjehemspresentation som ni skickar till oss. Den används som stöd i kontakt med det eventuella barn som ska placeras hos er.
Nu är ni redo att ta uppdrag från någon av kommunerna som samarbetar med Compass Individ och Familj!